Herbamare örtsalt
A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.
Molkosan framställs av koncentrerad vassla som är renad och pastöriserad.
Namnet "Molkosan" kommer från tyska ordet "Molke", som betyder "vassle" på svenska eller "whey" på engelska.
Vassla eller vassle är den klara vätskan som separeras från mjölkens fasta beståndsdelar vid t ex tillverkning av ost. Vasslan består av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler (bl a kalium, kalcium, magnesium och fosfor).
Från vasslan filtrerar man bort protein (kasein), kolhydrater och fett. Sedan pastöriseras vasslen skonsamt vid 85°C för att kunna utesluta att andra bakterier stör fermenteringsprocessen. Därefter tillsätts en särskild mjölksyrebakterie (Lactobacillus casei) som sätter igång fermenteringen (mjölksyrejäsningen). Under jäsningssprocessen förvandlar mjölksyrebakterierna laktosen (mjölksockret) i mjölken till L+ mjölksyra. När allt mjölksocker är förbrukat dör mjölksyrebakterierna av näringsbrist. Resterna tas därefter bort när Molkosan filtreras än en gång. Det finns inga bakterier kvar i slutprodukten. Däremot finns det kvar det viktiga ämnet L+ mjölksyra (inte bakterierna) som är väldigt stabilt.
Eftersom det mesta av mjölksockret förbrukas vid jäsningen kan även laktosintoleranta personer dricka Molkosan.
Däremot kan det vara så att mycket känsliga personer kan reagera på mjölkproteinet i Molkosan även om det filtreras bort.
Den andra pastöringen utförs vid tappning i flaskor vilket kallas för varmfyllning. Vätskan värms upp till 70°C för att öka hållbarheten. Uppvärmningen skadar inte L+ mjölksyran. När flaskorna försluts kyls de ner igen.
Du kan späda ut Molkosan och dricka direkt. Eller så blandar du lite i din favoritsmoothie.
A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.
Naturen var mitt bästa universitet.