background

Nyttiga och utsökta recept från A.Vogel

Hallonchutney

Hallon chutney
  • Förberedelse:  min
    Tillagning:  min
  • enkel
  • burk à 1 l
  • Prep: 15 min
  • enkel
  • burk à 1 l
Hallon chutney

En fruktig och kryddig hallonchutney som passar bäst till kött och grönsaker

Ingredienser

  • 100 g färska hallon
  • 1 liten zucchini (ungefär 75 g)
  • 2 msk torkade tranbär
  • 1 liten röd lök
  • 5 dl kokt vatten
  • 0,5 tsk Herbamare Original örtsalt
  • 2 msk Molkosan Original
  • 1 msk apelsinskal
  • 1 tsk råsocker
  • peppar från kvarn
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 msk hallonättika eller äppelcidervinäger

Gör så här

Skölj hallonen, skär zucchini i små tärningar och blanda försiktigt med tranbären. Skala löken och finhacka, blanda väl med vatten, Herbamare Original, Molkosan Original, apelsinskal, råsocker, peppar, garam masala samt hallonättika (eller äppelcidervinäger) och tillsätt sedan fruktblandningen.

Häll i en burk och tryck försiktigt ner så att vätskan står högre än fruktblandningen.

Täck med en bit gasväv eller burkens lock utan att stänga. Ställ mörkt i rumstemperatur och låt fermentera i fem timmar. Stäng locket ordentligt och ställ in i kylskåp.

Njut efter tre dagar. Hållbar i fyra veckor.

Fermentering

Om fermentering

Gillar du inlagda grönsaker och vill samtidigt ha full kontroll över ingredienserna? Då kan du prova att fermentera själv! Fermentering är ett bra, billigt och roligt sätt att bevara outtnyttjade grönsaker på burk efter eget recept.

Prova, eftersom hemlagade "pickles" alltid smakar bäst!

Inlagd gurka är en av de mest populära grönsakerna på burk. Men det finns många andra alternativ: alla grönsaker med högt vatteninnehåll såsom lök, zucchini, kinakål, paprika, pumpa, svamp eller gröna bönor lämpar sig bra för fermentering. Bäst är att använda ekologiska grönsaker eftersom för mycket gödningsmedel kan leda till dålig jäsning och göra att de fermenterade grönsakerna inte kan ätas. Ättika eller mjölksyra (minst 5 %) dödar bakterier genom deras låga pH-värden och gör därigenom grönsakerna hållbara.

Fermentera med Molkosan >

Vanliga frågor - FAQ - Fermentering >

 

Vassle genom tiderna

Läs mer om den hälsosamma historien bakom Molkosan >

Lär dig mer om tillverkningen av Molkosan >

 

Herbamare örtsalt

A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.

Upptäck innehållet!