background

Nyttiga och utsökta recept från A.Vogel

Kryddig kimchi

Kraftig-kryddig kimchi
  • Förberedelse:  min
    Tillagning:  min
  • medel
  • burk à 5 dl
  • Prep: 20 min
  • medel
  • burk à 5 dl
Kraftig-kryddig kimchi

Traditionell koreanskt kinakål, smaksatt med bland annat vitlök och ingefära

Ingredienser

  • 0,5 kinakålshuvud
  • 1 msk Herbamare Original örtsalt
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 liten lök
  • 1 cm ingefära, skalad
  • 1 msk chili eller 2 msk paprikaflingor
  • 0,5 tsk råsocker
  • 1 msk Molkosan Original
  • 0,5 msk fisksås
  • 0,5 päron, skalad och urkärnad
  • 1 rättika, skalad (ungefär 75 g)
  • 2 morötter (ungefär 75 g), skalade
  • 1 salladslök
  • 5 dl kokt vatten

Gör så här

Tvätta kinakålen och ta bort de yttre bladen. Skär i breda strimlor och sedan i tre cm långa bitar. Blanda med Herbamare Original i en skål och låt dra i en timme.

Purera vitlöksklyftor, lök, ingefära, chili eller paprikaflingor, råsocker, Molkosan och fisksås tillsammans med päron i en blender eller med stavmixer.

Skär rättika och morötter i tunna stavar. Grovhacka salladslök. Skölj kinakålen under kallt vatten och krama ur vatten ordentligt. Blanda allt i en skål. Lägg i en burk och tryck ner. Häll över vatten tills kinakålen är helt täckt med vätska.

Lägg på en bit gasväv eller glasets lock utan att stänga. Låt fermentera i en varm plats men inte i direkt solljus i ungefär fem timmar. Ställ burken sedan svalt (16 °C) i tre dagar. Därefter förslut med lock och förvara i kylskåp eller källare.

Njut av din hemmagjord kimchi efter tre till fyra dagar. Hållbart i kylskåp i ungefär en månad. Med tiden blir smaken intensivare.

Fermentering

Om fermentering

Gillar du inlagda grönsaker och vill samtidigt ha full kontroll över ingredienserna? Då kan du prova att fermentera själv! Fermentering är ett bra, billigt och roligt sätt att bevara outtnyttjade grönsaker på burk efter eget recept.

Prova, eftersom hemlagade "pickles" alltid smakar bäst!

Inlagd gurka är en av de mest populära grönsakerna på burk. Men det finns många andra alternativ: alla grönsaker med högt vatteninnehåll såsom lök, zucchini, kinakål, paprika, pumpa, svamp eller gröna bönor lämpar sig bra för fermentering. Bäst är att använda ekologiska grönsaker eftersom för mycket gödningsmedel kan leda till dålig jäsning och göra att de fermenterade grönsakerna inte kan ätas. Ättika eller mjölksyra (minst 5 %) dödar bakterier genom deras låga pH-värden och gör därigenom grönsakerna hållbara.

Fermentera med Molkosan >

Vanliga frågor - FAQ - Fermentering >

 

Vassle genom tiderna

Läs mer om den hälsosamma historien bakom Molkosan >

Lär dig mer om tillverkningen av Molkosan >

 

Herbamare örtsalt

A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.

Upptäck innehållet!