background

Nyttiga och utsökta recept från A.Vogel

Basrecept för fermentering

Fermentering basrecept
  • Förberedelse:  min
    Tillagning:  min
  • enkel
  • 1 burk
  • Prep: 10 min
  • enkel
  • 1 burk
Fermentering basrecept

Med Molkosan kan du fermentera hemma - välj bara dina favoritgrönsaker och följ vårt recept

Ingredienser

  • råa grönsaker
  • kryddor efter smak t ex kryddnejlika, kummin, enbär, peppar, senap, örter
  • kokt vatten
  • Molkosan Original eller vinäger (ungefär 2 msk per 5 dl vatten)
  • salt (ungefär 1 msk per 5 dl) - prova gärna Herbamare Original örtsalt
  • rent glas med lock

Gör så här

Dela grönsakerna i lagom stora bitar eller finstrimla kål. Fyll en ren burk glas växelvis med ett lager grönsaker och ett lager kryddor till ungefär fyra femtedelar. Tryck ner.

Koka upp vatten och låt svalna. Tillsätt Molkosan Original. Molkosan skapar en bra "arbetsmiljö" för laktobaciller som gör att fermenteringsprocessen/mjölksyrejäsningen kan pågå optimalt. Tillsätt salt och låt det lösas upp. Häll saltlösningen över grönsaker så att vattnet står en till två cm ovanför grönsakerna i burken. Sätt på locket. 

Låt stå i fem till sju dagar på en varm plats.

Välj därefter en sval, mörk plats (ungefär 15 °C) och låt fermenteringsprocessen fortsätta under sex veckor.

De färdiga grönsakerna förvaras svalt.

Fermentering

Om fermentering

Gillar du inlagda grönsaker och vill samtidigt ha full kontroll över ingredienserna? Då kan du prova att fermentera själv! Fermentering är ett bra, billigt och roligt sätt att bevara outtnyttjade grönsaker på burk efter eget recept.

Prova, eftersom hemlagade "pickles" alltid smakar bäst!

Inlagd gurka är en av de mest populära grönsakerna på burk. Men det finns många andra alternativ: alla grönsaker med högt vatteninnehåll såsom lök, zucchini, kinakål, paprika, pumpa, svamp eller gröna bönor lämpar sig bra för fermentering. Bäst är att använda ekologiska grönsaker eftersom för mycket gödningsmedel kan leda till dålig jäsning och göra att de fermenterade grönsakerna inte kan ätas. Ättika eller mjölksyra (minst 5 %) dödar bakterier genom deras låga pH-värden och gör därigenom grönsakerna hållbara.

Fermentera med Molkosan >

Vanliga frågor - FAQ - Fermentering >

 

Vassle genom tiderna

Läs mer om den hälsosamma historien bakom Molkosan >

Lär dig mer om tillverkningen av Molkosan >

 

Herbamare örtsalt

A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.

Upptäck innehållet!