Herbamare örtsalt
A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.
Spetskål och rosensallat är bittergrönsaker som är bra för levern. Man kan äta dem kalla och råa, grillade, stekta eller gratinerade.
Bryn vitlöken i olja i en stor stekpanna. Skär itu spetskålen på längden och lägg den i pannan med snittytan uppåt. Krydda med Herbamare Original örtsalt och droppa över med en del av portvinet och stek under lock på svag värme i ca 20 min tills kålen blivit nästan mjuk. Fyll under stekningen då och då på med resten av portvinet.
Pensla en gratängform med lite olja. Ta spetskålen ur pannan, låt bitarna droppa av och lägg dem i formen med snittytan uppåt. Ställ åt sidan.
Blanda ner Herbamare Örtbuljong (eller Herbamare Örtbuljong - låg salthalt) i stekpannan med den andra vätskan. Värm upp och låt vätskan reduceras nästan helt. Fyll på med grädde, gorgonzola, parmesan, senap. Krydda och låt koka tills det tjocknar.
Sätt ugnen på 250 °C. Skär ett korssnitt i tomaterna och doppa ner dem en kort stund i kokande vatten tills skalet börjar lossna. Skölj i kallt vatten, skala, ta bort kärnorna och tärna. Skala gurkan och skär den i 3 mm tjocka skivor. Skär itu skivorna och stoppa in halvorna dekorativt i spetskålen. Häll gorgonzolasåsen över och strö på tomatbitarna. Gratinera i övre delen av ugnen i 10-15 min.
Gratängen kan förberedas och stå övertäckt några timmar i kylskåp innan gratineringen. Tiden i ugnen ska då förlängas med 20-25 min.
A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.
Naturen var mitt bästa universitet.