background

Nyttiga och utsökta recept från A.Vogel

Nässelsoppa

Nässelsoppa
  • Förberedelse:  min
    Tillagning:  min
  • enkel
  • 4
  • Prep: 20 min
  • enkel
  • 4
Nässelsoppa

Plocka bara de översta bladen hos brännässlan (med handskar!) och svartkämpen, och gärna på våren. En snabb uppkokning räcker för att brännässlan ska förlora sin brännförmåga.

Ingredienser

Gör så här

Tärna potatis och fänkål smått. Hacka purjolöken och bryn i olja tillsammans med schalottenlök, lagerblad och timjan. Låt potatis- och fänkålstärningarna brynas en kort stund. Tillsätt Herbamare Örtbuljong (eller Herbamare Örtbuljong - låg salthalt) och låt koka på svag värme under lock i 20 min. Avlägsna sedan timjankvistarna och lagerbladet.

Tillsätt brännässel- och svartkämpebladen och koka tills bladen precis faller sönder. Purera soppan fint. Smaka av med Trocomare örtsalt och peppar.

 

 

Tips

Svartkämpeblad har en lätt bitter smak (ett mellanting av kål och spenat) och används på samma sätt som ramslök, ängssyra eller maskros - rå eller kokt.

Istället för svartkämpeblad kan man använda spenat eller späda kålrabbiblad, alternativt öka mängden brännässelblad.

 

Herbamare örtsalt

A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.

Upptäck innehållet!